KADIN SEMPOZYUMU TARİHE KAZINACAK NOTLARLA SONLANDI

Haliliye Belediyesi ev sahipliğinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı,  Harran Üniversitesi ve Motif Vakfı işbirliği ile düzenlenen 'Halk Kültüründe Kadın Uluslararası Sempozyumu' 3 gün devam eden programın ardından sonlandı. Azerbaycan, Türkmenistan, Irak, Ukrayna, Bosna Hersek, Rusya, Tataristan, Kırgızistan, Özbekistan, Kosova, Makedonya, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Türkiye'nin aralarında bulunduğu 13 ülkeden 328 bilim insanın yer aldığı sempozyum, konukların Göbeklitepe ve Harran Gezileri ile son buldu.

Harran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Amfilerinde 2 gün boyunca devam eden ve toplamda 33 oturumun gerçekleştiği Şanlıurfa'nın ilk uluslararası kadın sempozyum olan Halk Kültüründe Kadın Sempozyumu'nun tüm Türkiye'ye kaynak olabilecek nitelikteki sonuç bildirgesi de yakın tarihte yayınlayacak.

Halk Kültüründe Kadın Sempozyumuna katılan bazı akademisyenler, sempozyumun hem akademisyenlerin buluşması hem de günümüz Türkiye'sinde kadın konusunun ciddiyetle ele alınması yönünden önemli bir örnek olduğunu belirttiler. Her biri alanında uzman akademisyenlerin farklı sunumları ile ortak paydalar elde eden katılımcılar, ileriki dönemlerde karşılaşılan sorularda bu sempozyumun notlarının çözüm sağlayacağına dair de kanaatlerini dile getirdiler.

Sempozyumun ikinci gününde, tüm konukların buluştuğu  Şanlıurfa'nın ve Haliliye İlçesi'nin tanıtımının yapıldığı bir geceye de yer verildi. Bir otelin salonunda bir araya gelen konuklara burada yaptığı aralıklı konuşmalarla seslenen Haliliye Belediye Başkanı Fevzi Demirkol konuklardan ilin ve ilçenin tanıtımı konusunda destek isteyerek şöyle konuştu: 

 

"Küçükken sevgili  çocuk, evimizin neşesi, büyüdüğü zaman, reşit olma yaşına geldiği zaman, bizim sırdaşımız, evdeşimiz, yoldaşımız; daha ileriki yaşlarda müşfik, şefkatli anne. Yaşlılık döneminde sevgili ninemiz olan siz kadınları ilk defa uluslararası bir sempozyumda 'Halk Kültüründe Kadın' konulu sempozyumuna ev sahipliği yaptığımız için onur duyuyorum, gurur duyuyorum. Hoş geldiniz, sefalar getirdiniz. Bizim Haliliye Belediye Meclisi Üyelerimize, belediye meclisinde vaat ettiğimiz, bir husus vardı. Ve bunu Şanlıurfa, Haliliye konusunda paylaşmıştık. Sahip olduğumuz Göbeklitepe, tarihi miras. Ama Göbeklitepe'nin daha önce daha eski daha kadim geleneklerimizi kültürümüzü dünyanın bütün ülkelerine tanıtacağız. Tanıtmak hedefimiz dedik. Bugün itibariyle Irak'a ulaştık. Bugün itibariyle Irak'a ulaştık. Bugün itibariyle Rusya'ya ulaştık. Bugün itibariyle Makedonya'ya ulaştık. Bugün itibariyle Kosova'ya ulaştık. Bugün itibariyle Azerbaycan'a ulaştık.  Bugün itibariyle Türkmenistan'a ulaştık. Bugün itibariyle Kırgızistan'a ulaştık. Bugün itibariyle Ukrayna'ya ulaştık. Bugün itibariyle Tataristan'a ulaştık.Bugün itibariyle Yavru Vatan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne ulaştık.  Bugün itibariyle Türkiye Cumhuriyeti'nin tüm üniversitelerine, bütün şehirlerine ulaştık. Ama hedefimiz bütün Dünya. Şimdi sizden bir arzumuz var. Haliliye ve Şanlıurfa'yı gittiğiniz yerlere taşıyınız. Göbeklitepe'yi taşıyınız. Tanıtınız, tanıtımımıza yardımcı olunuz. bu husus sizden arzımızdır."

Gecede duygu ve düşünceler sık sık dile getirildi. Gecede söz alan ve Hollanda'da bulunan iki konuk  Demirkol'un konuşmasına cevaben şu ifadeleri kullandılar: "Urfa'nın özellikle tanıtımı konusunda başkanımıza söz verdik. Elimizden geldiği ölçüde, buranın tanıtımını Hollandalılara yapacağız. Birlikte organize edeceğiz."

Uzun yıllar İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde görev yaparak emekli olan Kafiye Sütçüoğlu Saatçi ise geceye dair duygularını ifade ettiği konuşmasında yıllarca belediyeden dünyanın bir çok yerinden belediye başkanlarını ve konukları ağırladığını ve yıllar sonra buranın dünyanın en eski uygarlığı olduğuna şahit olduğunu belirterek:  "Böyle bir belediye Başkanı, böyle küçük bir belediye, bu kadar vefalı bir belediye... Bu kadar yıl İstanbul büyükşehir Belediyesi'nde yaptığım hizmetlerden sonra bana böyle bir gece yaşattı. Ben bir Kerkük geliniyim. Dolayısıyla da Urfa bizim dayımız olduğu için, sizlerin de yengesiyim." dedi. Saatçi ayrıca "Yüz aya değer, hüsnün yüz aya değer; ay var bir güne değmez, bu gece yüz aya değer." beyiti ile duygularını ifade etti.

Harran Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Yılmaz Haliliye Belediye Başkanı Fevzi Demirkol'a teşekkür ederken, sempozyumun açılış töreni esnasında eleştirilerin  aksine  tören takdimlerinde yer alarak plaket ve çiçek sunulan Prof. Dr. Can Etili Ökten ise "Allah kainata sığmamış, insanın gönlüne sığmış. Biz de Haliliye Belediyesi'ni gönlümüzde, kalbimizde, içimizde götüreceğiz. Her yerde yanımızda olacak." cümleleri ile duygularını dile getirdi. Sempozyum Sekretaryası'ndan Sacide Güngör ise "Haliliye Belediyesi'ni ve bu sempozyumu unutmam mümkün olmayacak" dedi.

Gecenin ilerleyen saatlerinde konuklarına tekrar seslenen Haliliye Belediye Başkanı Fevzi Demirkol: "Biz Haliliyeyiz. Hz. İbrahim Aleyhisselam, rivayet edildiğine göre, bize ulaşan bilgilere göre, misafiri olmadan sofraya oturmazmış. Biz de Hz. İbrahim'in bu halili özelliklerini alan bir Urfa olarak ve adı Haliliye olan bir belediyeyiz. Bu ilçenin mensupları olarak, bizim misafirin sayısı ile işimiz olmaz. Misafir ne kadar çok olursa, o kadar makbulümüzdür. Ve: "Benim gönlüm alçak dağlara konmaz. üçler, beşler, onlar; benim için az. Dağım bir boğadır, kasabam Bingöl ve bindallısıyla yavuklu Binnaz."  ifadeleri ile geceyi özetledi.

Konuklar sempozyumun son gününde ise Göbeklitepe ve Harran gezilerine katıldı. Haliliye Belediyesi'nin tanıtımını önemseyerek, teşvik ettiği bu yerlere olan kısa seyahatin ardından konuklar kentten gruplar halinde ayrılmaya devam ediyor.

Sempozyumun sonuç bildirgesinde yer alan kısa notlar ise şu şekilde:

"Bilim camiasının geniş katılımı ile gerçekleşen sempozyum, ulusal ve uluslararası katılımcılar tarafından büyük ilgi gördü. 172 bildirinin, 196 bilim insanı tarafından sunulduğu sempozyuma, yurt içinden 78 üniversitenin akademisyenleri katılım sağladı. Ayrıca Irak, Azerbaycan, Kırgızistan, Kırım, KKTC, Türkmenistan, Kosova, Ukrayna, Rusya, Kazakistan, Makedonya, Moldovya gibi birçok ülkeden katılım oldu. Alanında ilk kez bir sempozyum başlığı ile ele alınan 'Halk Kültüründe Kadın' konusu iki gün süresinde derinlemesine ele alındı.

Sempozyumda öne çıkan bazı başlıklar ise şöyle:

 

  • Etken ve edilgen olarak Türkiye'de kadın,
  • Kültürel kodların kadın emeğinin formasyonuna etkileri,
  • Anadolu'da kadın baş bağlamaları ve bezemeleri
  • Osmanlı'da kadın bağlamında Tokatlı Nuri'nin bir destanı
  • Önceki kültürlerden günümüze kadının kamuya katılımı
  • Şanlıurfa'da geleneksel kadın eğlenceleri ve diğer toplantılar
  • Çalışan kadının toplumdaki yeri
  • Kadın aşıkların dilinden kadın  

Eklenme Tarihi: 16.03.2015 01:13

×