ÇANAKKALE ZAFERİ BİLGİ YARIŞMASI SONUÇLADI

Haliliye Belediyesi'nin, Çanakkale Zaferi'nin 100'üncü yıl dönümü dolayısıyla organize ettiği ve konusu sadece "Çanakkale Zaferi" olan bilgi yarışmasının finali 12 ilçe birincilerinin katılımıyla gerçekleşti. Toplam 24 öğrencinin yarıştığı finalde; birinci Eyyübiye İlçesi, ikinci Haliliye İlçesi, üçüncü ise Karaköprü İlçesi oldu.

Haliliye Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından Çanakkale Zaferi'nin 100'üncü yıl dönümü nedeniyle düzenlenen bilgi yarışmasının finali Milli Eğitim Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi. 12 ilçenin birincilerinin katıldığı finale Haliliye Belediye Başkanı Fevzi Demirkol, Milli Eğitim Müdürü Metin İlci, Başkan Yardımcısı Osman Uludağ, Belediye Meclis Başkanvekili Abdurrahman Beyaz, Belediye Meclis Üyeleri Abdulkadir Altundağ ve Nusret Kaya, diğer ilgililer ile öğrenciler katıldı.

Konusu sadece "Çanakkale Zaferi" olan ve İbrahim Artuç'un "1915 Çanakkale Savaşı" kitabının kaynak olarak kullanıldığı bilgi yarışması öncesinde konuşan Başkan Demirkol, "Biz Haliliye Belediyesi olarak eğitime öğretime ve ilçemizin ilimizin tanıtımına büyük önem vermekteyiz. Bu bakımdan, 18 Mart 1915 Çanakkale zaferinin 100. yıl dönümü nedeniyle tüm il hudutları dâhilindeki okullarımızda tüm ortaöğretimlerin katılacağı; resim, müzik, kompozisyon, şiir okuma, şiir yazma ve konusu sadece Çanakkale olan bilgi yarışması düzenledik. Öğrencilerimizin Çanakkale'yi aynı kaynaktan okuması öğrenmesi ve anlatması için kitap bastırdık. Bu kitapları Sayın Milli Eğitim Müdürümüz Metin İlci Bey vasıtası, eğitim camiasının tüm çalışanları ile kitapları öğrencilerimize ulaştırdık. Bu yarışmalar yapıldı bu yarışmalar sonrasında ödüllerimiz var ödüllerimizi takdim edeceğiz.  Çanakkale bizim için önemli Çanakkale bir savaş değil, Çanakkale bir zafer, Çanakkale bir zafer değil bir destan. Çanakkale milletimizin egemen ordulara karşı, egemen güçlere karşı kazanmış olduğu çok önemli bir zaferdir. Bu zafer kazanılırken, her asker, her komutan, her tabya bir destan yazmıştır. Çanakkale zaferi esnasında İstanbul’da ve Türkiye’nin çeşitli illerinde okullar tatil edilmiş. Vefa Lisesi, Konya Lisesi, İzmir Lisesi ve İstanbul Mekteb-i Tıbbıye-i Şahane o sene mezun vermemiştir. O sene mezun olacak öğrencilerin tamamı şehit olmuştur. Böyle bir destan kimsede yok, o bakımdan bu destana sahip çıkacağız. O bakımdan Çanakkale'nin iyi bilinmesini ve öğrencilerimiz vasıtasıyla anlatılmasını arzu ediyoruz. Biz eğitime vermiş olduğumuz önemin bir nişanesi olarak, buradan derece almış öğrencilerimizi Çanakkale'ye götüreceğiz. Sayın Milli Eğitim Müdürümüzün, okul müdürlerimizin ve velililerimizin, izniyle Çanakkale'ye götüreceğiz. Çanakkale'yi orada bir fiil yaşamalarını temin edeceğiz" dedi.

Demirkol, iki ay içerisinde ilçe sınırları içerisinde iki kreşin açılacağını da hatırlatarak, "Çalışan kadınlarımızın hayatını kolaylaştırmak, çalışmayan kadınlarımızın sosyal hayata katılmalarını sağlamaları için iki adet çocuk yuvası, çocuk evi, şuanda çok kullanılan bir tabirle de; çocuk kreşi, iki ay içerisinde iki tane açıyoruz. Tüm bayanlarımızın, tüm annelerimizin bundan istifadesini umuyoruz" diye konuştu.

Konuşmanın ardından 24 öğrencinin yarıştığı finallerde, Karaköprü İlçesi 120 puanla üçüncü oldu. 15 soruluk finali 140 puan alarak eşit bitiren Eyyübiye ve Haliliye ilçeleri için yedek sorular soruldu. Sorulan 5 yedek soruyu cevaplayan Eyyübiye İlçesi 180 puan alarak birinci, Haliliye İlçesi ise 160 puanla ikinci oldu.

Finallerde dereceye girenlerden; birinciye 2 bin, ikinciye bin 500, üçüncüye ise bin lira ödül takdim edilecek. Ayrıca, dereceye giren öğrenciler, yapılacak programla Çanakkale'ye geziye götürülecek.

Diğer yarışmacıların aldığı puanlar ise şöyle: "Akçakale 20, Birecik 80, Bozova 30, Ceylanpınar 110, Eyyübiye 180, Haliliye 160, Harran 60, Hilvan 90, Karaköprü 120, Siverek 80, Suruç 30 ve Viranşehir 70."

Eklenme Tarihi: 16.03.2015 10:27