BAŞKAN DEMİRKOL, ŞANLIURFA KÜLTÜRÜNÜ ANLATTI

Haliliye Belediye Başkanı Fevzi Demirkol, 3'üncü Başkanlar Toplantısı için kente gelen Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu'na bağlı 250 basın mensubuna Şanlıurfa kültürünü anlatarak, Göbeklitepe'yi gezdirdi.

Haliliye Belediyesi'nin ev sahipliğinde Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu üyelerine bir konuk evinde sıra gecesi düzenlendi. Sıra gecesine, Haliliye Belediye Başkanı Fevzi Demirkol, Hilvan Belediye Başkanı Aslan Ali Bayık, AK Parti İl Başkan Yardımcısı Cuma Ağaç, Belediye Meclis Üyeleri, Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Nuri Kolaylı, Güneydoğu Gazeteciler Federasyonu Mehmet Talat Akay, Şanlıurfa Gazeteciler Birliği Başkanı Veysel Polat ve cemiyet başkanları ile basın mensupları katıldı.

Gecede konuklara Şanlıurfa'nın kültürel değerlerini anlatan Başkan Demirkol, "Şimdi bizim Şanlıurfa olarak bir geleneğimiz var. Geleneğimizden biri de sıra gecesi ama sıra gecesi bu şekliyle değil aslıyla size anlatmak isterim. Sıra gecesi; adı üzerine her hafta veya belli periyotlarla arkadaş grubunun evinde yapıldığı için sıra ile yapıldığı için adı sıra gecesidir. O sıra gecesinde yaş grubuna göre, kültür seviyesine göre veya hobilerine göre zevklerine göre başka bir uygulama olur. Mesela bir kısım sıra gecelerinde sadece kitap okunur. Gençlerin bulunduğu sıra gecelerinde sadece oda içerisinde oynanacak oyunlar oynanır. Bir kısmında yine bu değerli sanatçılarımızın icra ettiği gibi musiki icra edilir ama o musikide herkes kendi arkadaş grubu içerisinde yer alır. Kanunu çalan mühendis, kemanı çalan doktor veya herhangi bir müzik aletini çalan Urfa'nın eşrafından kültür seviyesi edep seviyesi çok çok yükseklerde olan insanlar. Herkes kendi grubu içerisinde o musikiyi icra eder veya demin arz ettiğim gibi kitap okur. Ayrıca sıra gecesinin bir usulü vardır. Onun bir başkanı vardır. İkramlar daha önceden bellidir. O ikramların maddi olarak değeri, ekonomik olarak en az olan insana göre ayarlanır. Yani zengin evinde daha fazla ikram yapamaz" dedi.

Haliliye'nin tanıtımına önem verdiklerini ve bu konuda çalışmalar yaptıklarını söyleyen Başkan Demirkol, "Dünya'nın en eski eseri olarak bilinen Göbeklitepe Haliliye ilçemiz sınırlarında. Sadece Haliliye değil Şanlıurfa'da bulunan tarihi eserler Avrupa'nın çeşitli ülkelerinin övündüğü eserlerden daha önemlilerini barındırıyor. Şanlıurfa bir peygamberler şehri. Bunu Dünya'ya tanıtmak hedefimiz. Biz çok kısa bir süre içerisinde bazı ülkelere o ülkelerde yer alan havuzlara bir taş attık. Bu taşın oluşturduğu dalga zaman içerisinde yayılacak.  Sizlerden de tanıtımınız yönünde bulunduğunuz havuza bir taş atmak istiyoruz. Çünkü bu dalgaya çok ihtiyacımız var" diye konuştu.

Ayrıca, Başkan Fevzi Demirkol gelen misafirlerle birlikte Göbeklitepe'yi gezdi.

Eklenme Tarihi: 05.05.2015 09:08