Gelenekleri yaşatan belediye: Haliliye Belediyesi


Haliliye Belediyesi Muharrem Ayı’nın 10. günü olarak bilinen aşure günü dolayısıyla dün gün boyu çeşitli etkinliklerde bulundu. Güne yayılan etkinlikler sabah saatlerinde Rabia Meydanı’nda yapılan dua ve aşure dağıtımı ile başladı. Buradaki buluşma Sabancı Kız Yetiştirme Yurdu’nda devam etti, bu defa buradaki çocuklara aşure ikram eden Haliliye Belediye Başkanı Fevzi Demirkol, çocuklarla sohbet etti, talepleri dinledi.

 

İLMİ YÖNÜ UNUTULMADI

Saat 14:00’da ise Mehmet Akif İnan Konferans Salonu’nda “Muharrem Ayı ve Aşure Günü” konulu bir panel düzenlendi. Prof.Dr.Mustafa Ekinci, Doç.Dr.Celil Abuzer, Doç.Dr.Namık Kemal Karabiber, Öğt.Gör.Mehmet Oymak’ın sunumlar yaptığı panelde, dinimizde muharrem ayının önemi, Kerbela Olayı, aşurenin bu ay içinde nasıl bir ikram olarak oluştuğu ve tarihi dayanakları anlatıldı.

 

 

Saat 18:30’da ise akşam programları ŞURKAV’ın Hat Sergisi’nin açılışı ile başladı. 100’e yakın eserin sergilendiği derlemede, hat sanatçılarının çalışmalarına yer verildi. Hat Sergisi’nin ardından saat 19:30’da ise İsmail Coşar ve Arkadaşlarının sunduğu program başladı. Geceye imza atan program Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı, ardından ise ilahi ve kasidelerle sürdü. Gece boyu duygulu anlarında yaşandığı sunum boyunca katılımcılar

 

DEMİRKOL: “GÖNÜL İSTERDİ Kİ…”

Bu gecede kısa bir konuşma yapan Haliliye Belediye Başkanı Fevzi Demirkol : “Aşure Günü’nün dinimizde ve bizim Urfa geleneğinde ayrı bir yeri olan gün. Bizde, aşureye ‘aşır aşı’ derler. Bizim geleneğimizde, Muharrem Ayı’nın 10.gününde inancımıza paralel olarak bu aş yapılır ve her eve kovalarla dağıtılır. Eski zamanda kovalarla daha sonrasında tabaklarla ve halen bu gelenek devam etmektedir. Biz de bu geleneğimizin gençler tarafından algılanması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla bugün meydanda esnafımıza aşure ikram ettik. Dükkânlarına dağıttık. Gönül isterdi ki, gönlümüzden geçen oydu ki, bütün Urfa halkının evine eski usullerle,  geleneğimizi yaşatarak kovalarla gönderelim. Miktarda sıkıntı yok, yalnız dağıtım biraz mümkün değil diye bu fikrimizi erteledik. Bu geleneğimizi gençlerimize aktarmak amacıyla esnafımızın büyük bir kesimine 2 bin civarında dükkâna dağıtım yaptık.  Ama gönlümüz isterdi ki Haliliye’nin 350 binine ve Şanlıurfa’nın 1 milyon 800 bin nüfusuna bunu ulaştıralım. Allah nasip ederse, daha sonraki zamanlarda biraz daha bu hizmetimizi yaygınlaştırarak devam ettireceğiz.” dedi.

 

Sabah namazı öncesinde ise İsmail Coşar ve ekibi Dergah Camii’nde çift ezan* okudular.  

 

*Çift ezan: iki müezzin tarafından karşılıklı olarak okunan ezandır. Mukabele ezanı yada çifte ezan da denir. Bu uygulamada müezzinler birbirlerine karşılıklı perde göstererek ezanı okurlar. Birden fazla minaresi bulunan camilerde, mesela iki minareli camilerde ezan çift okunur. Osmanlıdan kalma bir adettir. Çift ezan okuma geleneğinin Fatih Sultan Mehmet’in bir vasiyeti olduğunu tarihçiler belirtmektedir.  

Eklenme Tarihi: 04.11.2014 05:31

×